ANTSITE.EU

Check the antsite!

Carebara affinis

: 14 – 16 mm (polygyn)
🐜: 2 – 10 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 80%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: Enyhe

Clear

Carebara affinis

Description

Rendkívül látványos, többkirálynős (polygyn), önálló államalapítású ázsiai hangyafaj, mely akár egy királynővel is képes hatalmas kolóniát kinevelni, megfelelő tartás mellett. A faj jellegzetessége, a királynő nagy mérete (14-16 mm) mellett, hogy a faj rendkívül polimorf, a dolgozók nagyon változatos méretben és alakban jelennek meg. Legnagyobb létszámban a legkisebb dolgozókat nevelik, melyek mindössze 2 mm-esek, ezért tartásuknál nagyon fontos a megfelelő szökésvédelem, mert ez az alak a legkisebb réseken is átférhet. A legnagyobb dolgozók testhossza 10 mm, nagyok és robusztusak, erős rágóikkal ők képesek a magok felaprítására, illetve a prédaállatokkal is ők küzdenek meg a leghatékonyabban, amíg a kicsi dolgozók nagy létszámban ellepik és a sebezhető pontokon támadják. A legkisebb és a legnagyobb alakok között mindenféle méretű dolgozó előfordul a bolyban. A különböző méretű dolgozók hatékony együttműködésének köszönhetően képesek a lehető legváltozatosabb élelmeket elfogyasztani, és igénylik is a változatos etetést. Megfelelő tartás mellett a kicsi dolgozók rövid idő alatt nagy létszámban születnek, a kifejlett boly pedig több tízezer dolgozóból is állhat, ezért tartásuk inkább nagyobb méretű terráriumban javasolt, valamilyen talajjal (pl.: kókuszrost vagy föld), amely a szokásosnál magasabb párát is biztosítani tudja számukra. Agresszív, territoriális hangyafaj, félelmetes rágójával és fullánkjával támad minden betolakodóra, amely a területére téved. A királynő és a nagyobb méretű dolgozók barnásfekete színűek, de a kicsi dolgozók között előfordulnak egészen világos, sárga egyedek is.  Tartásuk nehéz, csak tapasztalt hangyatartóknak javasolt faj!

Etetés: Méz, rovarok és magvak mellett nagyon változatos etetést igényelnek. Adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), de nagyon szeretik a különböző gyümölcsöket (szőlő, alma, stb.) is. Különböző rovarokat (szöcske, tücsök, csótány, stb.) és húsféléket (tonhal, darálthús, szalonna, stb.) is ajánlott változatosan adni nekik.

Szaporodás: Nagyon szapora faj, főleg a kisebb méretű dolgozók óriási létszámban kelnek ki megfelelő tartás mellett. A kifejlett kolónia akár 20-30.000 egyedből is állhat.

Teleltetés: Bár nem igényelnek teleltetést, a téli időszakban érdemes néhány hétig kicsit alacsonyabb hőmérsékleten tartani őket (20-22°C), hogy a királynő pihenni tudjon és ne terhelődjön túl az intenzív szaporodás mellett. Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.026 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

, ,

Élelemigény

Páraigény

,

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Carebara affinis”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.