ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus singularis

magyar neve: pirosfejű lóhangya
♛: 20 mm (monogyn)
🐜: 11 – 19 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: –

Clear

Camponotus singularis

Description

Az egyik legnagyobb méretű Camponotus faj a világon! Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf, északkelet-ázsiai hangyafaj. Három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Dolgozói masszívak, erősek és szívósak. A királynő és a dolgozók egyaránt hamvasfekete színűek, fejük élénkvörös, potrohukon látványos, fényes, arany színű szőrökkel. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. A legnagyobb, major dolgozók roppant erős harapásukkal képesek akár az ecset szőreit is levágni! A természetben fészküket a föld alá ássák, esetleg kövek vagy sziklák közé. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is. Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, különösen stresszmentes környezetet kell biztosítani, ezért tartása a kezdetektől csak a tapasztaltabbaknak ajánlott! Ha az egyedszám eléri az 50 dolgozót, tartásuk jóval egyszerűbbé válik, és ezt követően a szaporodásuk is gyorsabb ütemben folytatódik. Leginkább éjjel aktívak, de farmban tartásnál a szórt fény miatt nappal is keresgélnek. A talajszinten és a lombkoronaszinten egyaránt gyűjtenek élelmet. Viszonylag hamar megjelennek rájuk a nagyobb méretű, impozáns major dolgozók.
Csak tapasztaltaknak ajánlott hangyafaj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 25-40 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk, amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt, felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifjelett kolónia nagyjából 500-1000 dolgozóig növekedik.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban a téli időszakban, nagyjából Decembertől Februárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Camponotus singularis”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.