ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus mutilarius (xiangban)

magyar neve: borzas lóhangya
♛: 14 mm (monogyn)
🐜: 6 – 12 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: –

Clear

Camponotus mutilarius (xiangban)

Description

Látványos, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf, északkelet-ázsiai hangyafaj. Három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). A faj korábban tévesen Camponotus xiangban néven terjedt el a köztudatban. Dolgozói masszívak, erősek és szívósak. Egyedi megjelenésük és nagy méretük miatt közkedveltek a hobbi hangyászok körében. Testüket sűrű szőrzet borítja, a királynő és a dolgozók egyaránt mattfekete színűek, emellett érdekes, narancssárgás mintázatuk van, mely a legnagyobb, major dolgozókon a leglátványosabb. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. A természetben fészküket a föld alá ássák. Néhány ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is. Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, különösen stresszmentes környezetet kell biztosítani, ezért tartása a kezdetektől csak a tapasztaltabbaknak ajánlott! Ha az egyedszám eléri az 50 dolgozót, tartásuk jóval egyszerűbbé válik, és ezt követően a szaporodásuk is gyorsabb ütemben folytatódik.
Csak tapasztaltaknak ajánlott hangyafaj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 25-40 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk, amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt, felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifjelett kolónia néhány ezer egyedből áll.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem igényel teleltetést.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

Wintering

1 review for Camponotus mutilarius (xiangban)

  1. N.Mátyás G. (verified owner)

    Ez a hangya igen lassú a szaporodása miatt az 1. évben nem kell nekik nagy hely. Én 1Q és 1 dolgozót kaptam,fiasítás nélkül. De azóta 1 PETÉT TOJT.ÚGY HOYG MÁR 2 HETESEK! De amúgy nincs baj csak sajnálom hogy fiasítása nem volt. Elég cuki meg szőrös meg óriási. Az az egy dolgozó ja csak 1 2 centiméterrel kisebb a királynőnél.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.