ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus japonicus

Big sized asian ant species, the same sized and very similar to the Camponotus vagus. Polymorph, they has minor, media és major workers. They need only a few winter hibernation between 15 and 18 degrees during 3 month.

Clear

Camponotus japonicus

Description

Nagy méretű ázsiai hangyafaj, nagyon hasonló a hazai Camponotus vagus-hoz. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf faj, tehát három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. A Camponotus japonicus hamvasfekete színű, testét ezüst szőrök borítják. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Jól tűrik a szárazabb környezetet is. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni. Pár száz, néhány ezer egyedből álló kolóniát alapítanak, fészküket a talajba ássák, dolgozói talaj szinten és a fák tetején egyaránt keresgélnek. Dolgozói veszély esetén a fejükkel kopogtatva riasztják társaikat. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. Egyes források szerint néhány száz, más források szerint néhány ezer dolgozóból álló kolóniát alapítanak.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, 15°C-on, Novembertől Februárig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

,

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Telelő

3 reviews for Camponotus japonicus

  1. Barna Zsolt

    Látványos, nagy méretű faj. Elég élénkek és ijedősek. (Fényre és rezgésre is.) Elég gyorsan szaporodnak. “Használják” a különféle nagyobb testű rovarokat, de a kockacukrot is.

  2. Gellért

    imádom jó kező faj aktív nagyméretű

  3. Kovács Gellért

    Egyet értek Zsoltal

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.