ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus fellah

magyar neve: harcias lóhangya
: 16 – 17 mm (monogyn)
🐜: 7 – 18 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: –

Clear

Camponotus fellah

Description

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf faj, három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. A királynő fényesfekete, hasán látványos, sárgás mintázattal. A dolgozók világosabbak, sárgás színűek, fejük és toruk kissé sötétebb, sárgásbarnás színű. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek. Általában nyitott, napsütötte helyen fészkelnek, kövek alatt, a talajban, vagy holtfákban. Ritkán vadásznak nagyobb prédára, de a dolgozók időnként összefognak egy-egy nagyobb elhullott rovar feldolgozásakor. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia elérheti akár a több ezer dolgozót is. Petétől kifejlett dolgozóig 6-8 hetet igényel a dolgozók kifejlődése, a tartás körülményeitől függően.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban a téli időszakban, nagyjából Decembertől Februárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Camponotus fellah”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.