ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus fedtschenkoi

: 12 mm (monogyn)
🐜: 4 – 11 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 22 – 28°C
❄️: –

Clear

Camponotus fedtschenkoi

Description

Kezdőknek is ajánlott, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf hangyafaj, három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Külsejük igen látványos, a királynő feje és tora fekete színű, potroha sárga. A minor dolgozók világossárgák, a major dolgozók feje fényesfekete, toruk és potrohuk világossárga, de a színezet egyénenként is eltérhet. A kolónia egyedszáma mindössze a száz dolgozót éri el csupán, ezért nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnek rajtunk. Más hangyákkal szemben félénkek, meghúzódók, kerülik a konfliktust, nyílt harcok helyett általában inkább megfutamodnak. A természetben talajban fészkelnek, kövek alatt. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 15-30 dolgozót nevelnek, de a harmadik évben már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot, amely kifejlettnek számít ennél a fajnál.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban a téli időszakban, nagyjából decembertől februárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

2 reviews for Camponotus fedtschenkoi

  1. Horváth Boldizsár

    Épségben megjött de rá 1 hétre elpusztult. Valószínüleg nem élte túl az utat Ázsiából.

  2. Kovács Tamás

    Lassan egy éve van nálam kiràlynő+pár pete pár lárváról indult első évükben kb 31 dolgozó fejlődött ki aztán petézés december fele leállt. Most február van már megjelent az első bár sok pete. Bízok benne hogy idén is jól teljesít. A színe miatt vettem őket és a kis kolónia méret miatt. Színe érdekes . Fenekük bekajálva általában fehéres, testük sárgás. Fekete talajon jól láthatóak. Félősnek félősek de kíváncsiak. Kisebb matatásra a kifutóban amikor a létszám csak 15 dolgozó lehetett akkor is kb 7 dolgozó azonnal kiszalad megnézni mi folyik odakint.
    Összességében első nem telelő fajom ami méretben jól látható, érdekes színnel és aktívan keresgélnek. Nagy plussz melléjük hogy sok esetben semmiféle táplálékot nem visznek be a fészekbe ha visznek is azonnal kihordjám a bábgubókkal együtt tehát az összes kolóniámhoz képest ők patyola tiszták.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.