ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus consobrinus

magyar neve: ausztrál lóhangya
: 16 mm (monogyn)
🐜: 9 – 14 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: Július – Szeptember (18-20°C)

Clear

Camponotus consobrinus

Description

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf hangyafaj, három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Dolgozói masszívak, erősek és szívósak. A királynő feje és potroha fényesfekete, torán és a potroh elején látványos, sárga mintázattal. Dolgozói világosabbak, fejük és potrohuk fekete, toruk sárga. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. A természetben kiterjedt fészküket gyakran ássák kövek alá. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is. Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, ezért tartása a kezdetektől inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott. Ha már van a bolyban 20-25 dolgozó, akkor viszont már kezdőknek is ajánlott faj lehet.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 25-40 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk, amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban az ausztrál téli időszakban, nagyjából Júliustól Szeptemberig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, hűvösebb szobahőmérséklet ajánlott (18-20°C). A boly eközben is aktív maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Camponotus consobrinus”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.