ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus cinctellus

41.26

magyar neve: mozambiki lóhangya
♛: 14 mm (monogyn)
🐜: 5 – 12 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: –

Clear

Camponotus cinctellus

Description

Kezdőknek is ajánlott, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf hangyafaj, három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Dolgozói masszívak, erősek és szívósak. A királynő és a dolgozók egyaránt látványos mintázatúak, hamvasfekete színűek, a potrohukat fényes arany szőrszálak borítják. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. Dolgozói veszély esetén a fejükkel kopogtatva riasztják társaikat. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 25-40 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk, amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban a téli időszakban, nagyjából Decembertől Februárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Habitat

Tartási nehézség

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

3 reviews for Camponotus cinctellus

  1. Lelovits Ákos Tamás

    A királynő nagyon nagy és a dolgozók masszívak nekem a királynő folyton a szájába tartja a petét.Félénk faj(az elejénél) mindenkinek csak ajánlani tudom.

  2. Asztalos Csilla (verified owner)

    Én is nagyon jó! 🙂

  3. Koga

    Ádámtól egy kiállításon vásároltam a királynőt a téli hónapok előtt, pár fiasítással. A királynő él és virul, bár szerintem leginkább fél, de ezen kívül a tartásáról egyelőre véleményt nem tudok nyilvánítani, mivel értékelésem írásakor még mindig a téli hónapokat töltjük. Számomra az egyik legkülönlegesebb faj, amit valaha szabad szemmel is láttam (ezzel együtt a c. fedtschenkoi-t ütötte ki a nyeregből).

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.