ANTSITE.EU

Check the antsite!

Aphaenogaster gibbosa

19.67

: 8 mm (monogyn)
🐜: 4 – 6 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Február (15°C)

Clear

Aphaenogaster gibbosa

Description

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású faj. A királynő és a dolgozók egyaránt barnásfekete színűek. A testtartása jellegzetes, hosszú, két bütyökből álló potrohnyelükkel ferdén megemelve tartják a potrohukat. Dél-Európa és Észak-Afrika mediterrán területein élnek, ahol a talajban fészkelnek, gyakran kövek alatt. Közepes párát igényelnek. Fullánkos dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek, ritkán másznak magasabbra. Egyes területeken “lopakodó hangyának” is nevezik, mert a természetben egészen észrevétlen életmódot is folytathatnak, jellemzően éjszaka aktívak, ekkor vadásznak és gyűjtögetnek. Tarthatjuk őket félárnyékos helyen is, nem igénylik a nappali fényt ahhoz, hogy aktívak legyenek a felszínen. Területüket aktívan rendezik és agresszívek a betolakodókkal szemben. Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható hangyafaj. A királynő élettartama ideális esetben elérheti akár a 25 évet is!

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgó), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk. De kedvelik a fűmagot, mákot, vagy a chia magot is. Mindenféle maggal megkínálhatjuk őket, de ügyeljünk rá hogy ez eleség legyen, ne vetőmagot kapjanak (pl.: fűmagnál), mert azt gyakran vegyszerrel is kezelik!

Szaporodás: Kezdetben lassan, később egyre gyorsabban szaporodnak. Első évben 30-40 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett boly meglehetősen népes, több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, Novembertől Februárig 15°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

,

Élőhely

,

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Aphaenogaster gibbosa”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.