ANTSITE.EU

Check the antsite!

Acromyrmex octospinosus

magyar neve: nyolctövisű szabóhangya
: 12 mm (polygyn)
🐜: 3-10 mm (polymorf)
🍽️: gomba
💧: 80 – 90%
🌡️: 23 – 24°C
❄️: –

Clear

Acromyrmex octospinosus

Description

Tartása nehéz, csak tapasztaltaknak ajánlott! Többkirálynős (polygyn), önálló államalapítású, meglehetősen közkedvelt hagyafaj. Sárgásbarna színű dolgozói között sok kaszt jelenik meg, vannak egészen kicsik és óriásiak is. Az eltérő méretű dolgozók eltérő feladatokra specializálódtak. Egész évben aktív faj, nagyon látványosak, ahogy szorgalmasan hordják a leveleket fészkükbe. A kifejlett bolynak nagyon nagy a helyigénye, ajánlott őket legalább három különböző kifutóban tartani, amelyeket folyosókkal (összekötőcsövekkel) kötünk össze. Az első kifutó legyen párás, ez lesz a fészek rész, ahol a gombájukat termesztik. A második kifutó legyen közepesen párás, innen gyűjtik össze a leveleket; a harmadik kifutó pedig legyen száraz, ez lesz a szemétlerakójuk. A három kifutó és az összekötő folyosók a könnyebb kezelhetőség és a visszafertőzések megakadályozása miatt szükségesek.
Levélvágó faj: különböző növények leveleit aprítják fel, hordják be a fészkükbe, ahol gombát termesztenek rajta. A hangyák ezt a gombát fogyasztják, amely minden szükséges tápanyagot biztosít számukra. Érdemes egyszerre többféle levelet is felajánlani nekik, mert lehet, hogy bizonyos növényeket nem fogyasztanak, de az is előfordulhat hogy időszakonként más-más növények leveleit preferálja a boly. Levelek, amelyeket elfogadhatnak: tűztövis, saláta, fagyal, japán babérsom, szeder, málna, bodza, hárs, szőlő, vadalma, kecskerágó, rózsa. Maguk a hangyák viszonylag szívósak, ám a gomba nagyon érzékeny, stabil körülményeket, magas párát és állandó hőmérsékletet igényel. Ha a gomba elpusztul, akkor a hangyák is éhen halnak, ezért ajánlott termosztátos fűtési rendszeren tartani őket, ahol mindig állandó a hőmérséklet! A párásítást etetéskor minden etetéskor érdemes biztosítani víz befecskendezésével.
Bővebb infó a fajról: https://www.hangyamania.hu/2019/12/levelvago-hangyak-fajismerteto-atta.html
Tartásáról: https://www.hangyamania.hu/2020/01/levelvago-foldmuves-hangyak.html
Csak személyes átvétellel vásárolható, Dorogi üzletünkben! 

Etetés: A saját maguk által termesztett gombát fogyasztják, melyet 2-3 naponta friss levelekkel táplálnak.

Szaporodás: Meleg hatására egyenletes sebességgel szaporodnak. A kifejlett boly elérheti akár a 20,000 dolgozós egyedszámot is.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem igényel teleltetést.

Additional information

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

, ,

Páraigény

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Acromyrmex octospinosus”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.