Diacamma rugosum

Ezt a fajt királynő nélkülinek is szokták nevezni. A rangidős királynő ugyanis csak mikroszkóp alatt különböztethető meg a dolgozóktól. Amikor kikel egy új dolgozó, a testén található kétoldalt egy-egy mirigy, az úgynevezett gemmae. Ezt a mirigyet a rangidős királynő távolítja el róluk, így ők nem lesznek képesek szaporodni. Ha elpusztul a királynő akkor egy erős boly képes új királynőt kinevelni. A fiasításból kikelt új hangya lesz a gamergate. A gamergate ez után petét rak, melyek terméketlen peték, hímek kelnek ki belőle. Végül ezek a hímek termékenyítik meg és így lesz belőle termékeny királynő.

Ennek a fajnak sajátossága még a tandemfutás, ugyanis ők nem feromonnyomokkal vezetik egymást az élelemhez, hanem csápjaikkal letapogatva egymás után szaladnak. Ha a zsákmány kicsi, akkor becipelik a bolyba, ha viszont túl nagy ehhez, akkor kihívják a társaikat, és együtt fogyasztják el.

Kedvelik a magas párát és a viszonylag sok húst. Mivel a királynő aligha megkülönböztethető, és méretük miatt (14mm) meglehetősen lassan szaporodnak, ezért a rugosum inkább tapasztaltabb hangyászoknak javasolt faj.

Kolóniatörténet: http://hangyasz.blogspot.hu/2017/08/egy-kolonia-tortenete-diacamma-rugosum.html

Kiürítés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

További információk

Dolgozó kasztok

1 kaszt

Kolóniaméret

pár-száz egyed

Államforma

primitív

Élőhely

Ázsiai fajok

Élelemigény

méz + rovarok

Telelő

nem

Páraigény

közepes, magas

Tartási nehézség

közepes

Dolgozóméret

9-16mm