Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Diacamma rugosum

: 14 mm (primitív)
🐜: 14 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 80%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: –

Törlés

Diacamma rugosum

Leírás

Ezt a fajt királynő nélkülinek is szokták nevezni. A rangidős királynő ugyanis csak mikroszkóp alatt különböztethető meg a dolgozóktól. Amikor kikel egy új dolgozó, a testén található kétoldalt egy-egy mirigy, az úgynevezett gemmae. Ezt a mirigyet a rangidős királynő távolítja el róluk, így ők nem lesznek képesek szaporodni. Ha elpusztul a királynő akkor egy erős boly képes új királynőt kinevelni. A fiasításból kikelt új hangya lesz a gamergate (szaporodóképes dolgozó). A gamergate ezután petét rak, melyek terméketlen peték, hímek kelnek ki belőle. Végül ezek a hímek termékenyítik meg és így lesz belőle termékeny királynő. Ennek a fajnak sajátossága még a tandemfutás, ugyanis ők nem feromonnyomokkal vezetik egymást az élelemhez, hanem csápjaikkal letapogatva egymás után szaladnak. Ha a zsákmány kicsi, akkor becipelik a bolyba, ha viszont túl nagy ehhez, akkor kihívják a társaikat, és együtt fogyasztják el. Kedvelik a magas párát és a viszonylag sok húst. Mivel a királynő aligha megkülönböztethető, és méretük miatt (14mm) meglehetősen lassan szaporodnak, ezért a rugosum inkább tapasztaltabbak számára javasolt faj!
Kolóniatörténet: https://www.hangyamania.hu/2017/08/egy-kolonia-tortenete-diacamma-rugosum.html

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, egész évben aktívak, nem kell teleltetni őket.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

Államforma

Élőhely

Élelemigény

Telelő

Páraigény

,

Tartási nehézség

Dolgozóméret

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.