Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Temnothorax fajok

: 4 mm (monogyn)
🐜: 2,5 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Temnothorax fajok

Leírás

A Temnothoraxok kis méretű hangyafajok, melyek mindössze pár száz dolgozóból álló kolóniát alapítanak. Ebből adódóan kis helyen is elfér hosszú távon az egész kolónia. A természetben kisebb gallyakba, fakérgek alá költöznek, ezért jól másznak, függőleges irányban is keresgélnek, és jól tűrik a szárazságot. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású fajok, a királynők és a dolgozók általában sárgás színűek, fejük gyakran sötétebb, de mintázatuk fajonként eltérő lehet. Tartásuk kezdőknek is ajánlott, azonban apró méretük miatt különös türelmet és odafigyelést igényelnek. Érdemes alaposan ügyelni a hangyafarm legapróbb réseire is, és vigyázni, nehogy beleragadjanak a vízpárába vagy a folyékony élelembe. Dolgozói félénkek, meghúzódók. Kerülik a konfliktust más hangyafajokkal és rovarokkal, ezért kizárólag elhullott rovarokkal érdemes etetni őket, mert nem vadásznak élő eleségre. Végszükség esetén fullánkjukkal védekeznek, de ha tehetik, inkább elmenekülnek, elbújnak vagy összekuporodnak.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Nem túl szapora faj, első évben mindössze 3-10 dolgozót nevelnek. második évben már elérhetik a 30-50 dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban mindössze néhány száz dolgozó jelenik meg. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

 

További információk

Tömeg 0.026 kg
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Temnothorax fajok termékről 8 értékelés

 1. Nikulasin Zsolt

  Eszméletlenül cukik és kedvesek.

 2. Attila

  Aranyosak, ajánlott őket ugróvillással etetni, azokat szívesen elfogadják és azok legalább mindenhol vannak.
  (ha a járdán vagy valami kikövezett helyen keresed őket)

 3. Szász Szilárd (megerősített tulajdonos)

  Ajánlom őket minden kezdőknek.

 4. Andris

  Nagyon aranyosak mindenkinek ajánlom. Én velük kezdtem és nagyon egyszerü őket tartani.

 5. Szabó András

  Nagyon könnyű őket tartani. Én hetente kétszer adok nekik rovar táplálékot, de mézük mindig van. A nedvesítő szivacsot kétnaponta nedvesítem. Nagyon cukik és kedvesek. Minden kezdőnek ajánlom.

 6. Koga (megerősített tulajdonos)

  Régóta szemeztem ezzel a fajjal, és amint megláttam az oldalon, lecsaptam rá. De nem úgy, ahogy a posta/futárszolgálat, akik nem tudom hogy tenyerelhették szét a kémcső vízzel teli végét úgy, hogy még a csomagomat is elkeverték, és más címre vitték. Mindenesetre a szállítás napja helyett késtek egy hétvégényit, de a királynő az öt kis harcossal, nulla vízzel, nulla nedvesítéssel, de túlélték. Nem tesztnek szántam a megrendelést, de legalább tudom, hogy még barbár körülmények között is kibírják. Köszönöm a hangyuszokat, remélem sok örömöt lelek bennük.

 7. Menyhárt Kristóf

  Először én is az antsite-on találkoztam a kis Temnothoraxokkal. Első látásra beléjük szerettem és alig vártam hogy beszerezzek magamnak egy királynőt. A mostani bolyomat (2 hete vannak nálam) saját magam kerestem egy apró dióban találtam rájuk és nagyon imádom őket. Mindenkinek ajánlani tudom a teletetésen kívül eddigi tapasztalataim szerinte könnyű a tartásuk és ezt kezdőként mondom.

 8. Levente

  Könyen tartható és található faj.
  Én 3d nyomtatóhoz terveztem egy egyedi farmot nekik amit nagyon szeretnek. Remek faj kezdőknek főleg hogy sokszor makkban élik le az életüket.

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.