Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Pheidole noda

magyar neve: ázsiai busahangya
: 7 mm (polygyn)
🐜: 3-5 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok + magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 24 – 30°C
❄️: –

Törlés

Pheidole noda

Leírás

Kis méretű, gyorsan szaporodó, territoriális hangyafaj. Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős), de nem feltétlenül igényel több királynőt, egy királynővel is megfelelően működik a kolónia. Kétféle, egymástól lényegesen különböző dolgozó kaszt jelenik meg náluk. A minorok 3 mm-esek, hosszú lábúak és fürgék, ezért érdemes jól odafigyelni a szökésvédelemre, mert hamar megtalálják a legapróbb réseket is a hangyafarm illesztésein. A majorok (vagy katonák) ~ 5 mm-esek, robosztus fejük gyakran nagyobb, mint a potrohuk. Harapásuk erős, így képesek felaprítani a magokat vagy rést nyitni a rovarok kitinpáncélján, a minorok pedig így belülről képesek elfogyasztani azt. A két kaszt nagyon hatékonyan tud együttműködni, ezért szinte minden élelmet képesek elfogyasztani. Területüket aktívan védelmezik, a betolakodókat tömegesen támadják meg, és lepik el. Erős harapásuk mellett fullánkjukkal védekeznek. Rátermett, aktív és leleményes faj, kezdőknek is ajánljuk, egyedül a kis méretük miatt igényelnek türelmet és odafigyelést, az összes többi problémát maguk oldják meg. Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama 4-8 év.
Bővebb infó erről a fajról ITT olvasható!

Etetés: Cukor vagy méz, illetve rovarok mellett magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró).

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 30-50 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

 

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Pheidole noda termékről 5 értékelés

 1. Szikszay Sándor (megerősített tulajdonos)

  Apró termete ellenére nagyon aktív, mindig tevékenykedő faj. Kimondottan tetszik, hogy csapatban vadásznak, gyorsan szaporodnak, sok rovart esznek. Azoknak ajánlom akik azt szeretik, hogy mindig történik valami a formicáriumban.

 2. Csanád

  Nagyon jók

 3. Schmél Nándor

  5 csillagos

 4. Deli Bence

  Beborítás után gyorsan rendezték soraikat, és beköltöztek a szivacs mellé. Az én tapasztalataim szerint szeretik a liszt kukacot de a mézet is elfogadják még a diót is beviszik a bolyba. Nagyon jól tartható hangyafaj.

 5. Jónás Bence (megerősített tulajdonos)

  Nagyon jó választás szerintem bárkinek a kicsiny termetüket aktivitásukkal kompenzálják.

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.