Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Messor structor

magyar neve: maggyűjtőhangya
: 12 mm (polygyn)
🐜: 4 – 10 mm (polymorf)
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Messor structor

Leírás

Egyetlen hazai maggyűjtő hangyafajunk. Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható, önálló államalapítású. Messor fajoknál szokatlan módon polygyn (többkirálynős) faj, a királynők együtt is képesek államot alapítani, tapasztalataink szerint maximum 4-5 királynő tud jól együttműködni egy bolyban. Több királynő esetén előfordulhatnak belső viszályok, azonban egy királynővel is tökéletesen működik a kolónia. A királynő és a dolgozók egyaránt fényesfekete színűek, időnként a legnagyobb, major dolgozók szája felett vörös vagy sárga mintázatok jelennek meg. Fészküket talajba ássák, általában nagyobb kövek alá, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos, nyitott élőhelyeket.

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba, kezdőknek is ajánlott! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Március végéig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Kolóniatörténet erről a fajról ITT olvasható!

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

Államforma

Élőhely

Élelemigény

Telelő

Páraigény

Tartási nehézség

Dolgozóméret

,

Messor structor termékről 8 értékelés

 1. Jónás Gergely

  1 hónapja jöttek kb. 35 fővel! Monstanra már 60-an vannak. Nagyon tiszták és rendezettek. A majorok elképesztőek! Nagyon ijedősek, minden rezgésre vagy egy hangosabb beszélgetésre. A hirtelen fényváltozás nem zavarja őket. Szívósak és erősek. Az AntsHungary csapata a legsegítőkészebb! Minden kérdésre egytől-egyig válaszolnak! Csak ajánlani tudom!

 2. Ménesi Péter

  10-20 fővel vettem meg kb. 5 hónapja, nagyon tisztaság kedvelő faj. Nagyon gyorsan szaporodnak, szóval nem kell várakozni. Látványos, ahogy rámennek a lisztkukacra, a major egyből beszokta vinni a kémcsőbe a királynő mellé (ez van a magokkal is). A formikárium berendezéseit nagyon szeretik, mindenképp rendezzétek be ti is. Minden egyes hangra felriadnak, de attól még semmi bajuk nincs, mert az utcán a föld alatt is hallják, ha valami vagy valaki hangos, nem kell ettől megijedni. Most azt várom, hogy kiköltözzenek a kémcsőből a fészekbe. Az Antsite a legjobb hangyaweb a világon, megbízhatók és jól magyaráznak! Érdemes feliratkozni!🐜🐜🐜🐜🐜😃😃😃😃😃

 3. Veszelszki Máté (megerősített tulajdonos)

  Április 8-án vettem át első kolóniaként egy királynőt hat dolgozóval. Azóta számuk kb. 40-50-re emelkedett. Két major is van már, további major-lárvákkal és bábokkal (plusz további fiasítás). Nagyon könnyen tartható faj, és ahogy előttem is írták, valóban könnyen felbolydulnak minden (akár apró) rezgésre, a fény viszont hidegen hagyja őket. Ajánlom a fajt minden (magamfajta) kezdőnek, az Antsite-ot meg mindenkinek, aki szeretne hangyákkal foglalkozni.

 4. Burai Máté

  Nekem kb egy ève vannak meg 5-10 dolgozóval jöttek most kb 50-60 dolgozóvan ès köztük 2db szuper major.Nagyon könnyen tartható faj.Minden kezdőnek ajánlom!Az antsite nagyon segítő kèsz.☺

 5. Hablaty harald

  nagyon aranyos hangyák mindenkinek tudom javasolni aki olyan hangyákat szeretne látni akik gyorsan szaporodnak és nagyon nagy hangyakolómiát akar. nem kel nekik nagyon párás fészek de enni azt nagyon tudnak. 3dr királynővel hatalmas és gyorsan szaporodó koloniát lehet kinevelni ( és nagyon jó nézni ahogy harcolnak a prédával , meg ahogy a magokat gyülytögetik xd )

 6. Tislér Márton

  Csak ajánlani tudom az oldalt, segítőkész és aktív a csapat. Arra kell egyedül odafigyelni, hogy rengeteget iszik ez a faj és félév után akár elkezdhet befeketedni a nedvesítő szivacs.

 7. Tislér Márton

  Mikor lesz újra elérhető??

 8. Ficsor Levente (megerősített tulajdonos)

  Másfél hete érkezett meg a királynő pár làrvàval és bábbal . Arra pár nappal bebarnult két báb.Ki is keltek.Mostanra már 8-9-en vannak.Eddigi tapasztalataim szerint nagyon könnyen tartható faj. Mindig buzgólkodnak valamin.

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.