ANTSITE

International Ameisen Seite!

Messor orientalis (maggyűjtő-hangya)

Teleltetést nem igényel. A dolgozók között három kaszt jelenik meg, minor, media és major. Monogyne, egykirálynős faj. Magkeverékkel és darabolt rovarokkal ajánlott etetni. Nagyon szeretik az olajos magvakat, mint a dió, mogyoró vagy a napraforgómag. Első évben nagyjából 50-75 egyedig nő a kolónia, másodikban pár-száz egyedig, a harmadik évre pedig már elérheti a számuk a néhány-ezret. Közepes páraigényű faj, jól tűri a meleget, és nagyon tisztán tartják a helyüket, ezért kezdőknek is szívesen ajánljuk ezt a hangyafajt.

Auswahl zurücksetzen

Messor orientalis (maggyűjtő-hangya)

Beschreibung

Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható, önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős), trópusi maggyűjtő hangyafaj. A királynő és a dolgozók egyaránt hamvasfekete színűek, testüket szőr borítja. Toruk és potrohuk fekete. Fészküket talajba ássák, általában nagyobb kövek alá, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos, nyílt élőhelyeket.

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba, kezdőknek is ajánlott! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem igényel teleltetést.

Zusätzliche Informationen

Gewicht 0.025 kg
Größe 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Bewertungen

Es gibt noch keine Bewertungen.

Schreibe die erste Bewertung für „Messor orientalis (maggyűjtő-hangya)“

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.