Lasius niger

(7 Kundenrezensionen)
3000 Ft

magyar neve: közönséges feketehangya
: 8 mm (monogyn)
🐜: 3 – 4 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Auswahl zurücksetzen
Artikelnummer: n. v. Kategorie:

Beschreibung

Nagyon gyakori, igénytelen hangyafaj, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, tartása egyszerű, jól alkalmazkodnak mindenféle körülményekhez. A kicsi, 3-4mm-es, barnásfekete színű dolgozói több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. Föld alatt fészkel, kedveli a laza, akár kifejezetten homokos talajt, de bárhol képes megtelepedni. A természetben gyakran tartanak levéltetveket növényeken, amelyeknek a szervezetükből kiválasztott cukros mézharmatát fogyasztják. Dolgozói a talaj szinten, vagy a növényeken keresgélnek, agresszívek, rágóik mellett savazással védekeznek. Királynője igen szívós, jól tűri az átmeneti víz-, vagy táplálékhiányt. Várható élettartama általában 5-10 év, de ideális esetben akár 20-30 évig is élhet!

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Petétől a kifejlett dolgozóig 6-8 hét szükséges (hőmérséklettől függően). Gyorsan szaporodik, már második évben elérheti a néhány száz dolgozóból álló kolóniát.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Zusätzliche Informationen

Gewicht 0.025 kg
Größe 16 × 1.6 × 1.6 cm
Államforma

Dolgozóméret

Élelemigény

Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

,

Páraigény

Tartási nehézség

Telelő

Élőhely

7 Bewertungen für Lasius niger

 1. Vezsenyi Mihály

  Jelenleg két kolóniát nevelek ebből a fajból. Ahogy a leírásban is van írva, tartása egyszerű, kezdőknek a legnagyobb bátorsággal merem ajánlani. 🙂

 2. Soós tamás

  Nagyon egyszerű gondozású fáj jelenleg nekem 1 családom van belőlük ez az első bolyom kezdőknek tökéletes.

 3. Bants

  Én nyár elején kezdte el két kolóniát amit fogtam. kb.:10 dolgozó adtam mind a két bóknak és most eggyütt 100-an lehetnek.Néha szoktam nekik rovarokat adni amikor van,
  de mézet mindig kapnak.Ha jó kezekben vannak és megfelelő az élelem utánpótlás akkor gyorsan fejlődnek.

 4. Bants

  2018-10-21 Ezen nyár elején kezdtem két kolóniát. Kb 10 dolgozót adtam a két bojnak. Most összesen 80 an vannak. Rovart egy héten egyszer kapnak méz mindig van nekik.Ha jó kezekben vannak akkor gyorsan szaporodna és dinamikusan fejlődnek.Most telelnek mer megjelentek a telelő lárvák.

 5. Gere Csongor

  nagyon könyű a tartása keztöknek nagyon ajánlom nekem ez az első kolónoám és mos vannak kb 8-10 en

 6. Deli Bence

  Nagyon könnyen tartható faj. Egy hónapja vannak meg, és megdöbbentő milyen gyorsan szaporodnak. Ez a kolónia
  kb. 20 dolgozóról indult és most 30-an lehetnek, úgy, hogy minden nap kikel egy báb. Sok rovar kell nekik, a legyet imádják beviszik a bolyba és darabokra aprítják. A királynőjük nem sokat mozog. Nagyon jó hangya, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 7. Krisztián

  Én a Bókay-kertben fogtam egy királynőt, és másfél hét után már meg is születtek az első dolgozói, nagy örömömre. Nagyon helyes kis hangy, és hát mivel saját gyűjtés, az egyik kedvencem is.

Füge deine Bewertung hinzu

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.