Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus turkestanus

magyar neve: turáni lóhangya
: 12 mm (monogyn)
🐜: 6 – 10 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: November – Február (15°C)

Törlés

Camponotus turkestanus

Leírás

Kezdőknek is ajánlott, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf hangyafaj, három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Külsejük igen látványos, a királynő és a dolgozók egyaránt élénksárgák, de a színezet egyénenként is eltérhet. Az államalapítás sok türelmet igényel, kissé időigényes folyamat náluk, viszont a kolónia nagyjából 25 dolgozótól már stabilnak mondható, és innentől tartásuk jóval egyszerűbbé válik, mint a kezdetekkor. A kifejlett boly egyedszáma mindössze a száz dolgozót éri el csupán, ezért nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnek rajtunk. Más hangyákkal szemben félénkek, meghúzódók, kerülik a konfliktust, nyílt harcok helyett általában inkább megfutamodnak. A természetben talajban fészkelnek, kövek alatt. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 15-30 dolgozót nevelnek, de a harmadik évben már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot, amely kifejlettnek számít ennél a fajnál.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, Novembertől Februárig 15°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

,

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Camponotus turkestanus” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.