Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus singularis

magyar neve: pirosfejű lóhangya
♛: 20 mm (monogyn)
🐜: 11 – 19 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: –

Törlés

Camponotus singularis

Leírás

Az egyik legnagyobb méretű Camponotus faj a világon! Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf, északkelet-ázsiai hangyafaj. Három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major). Dolgozói masszívak, erősek és szívósak. A királynő és a dolgozók egyaránt hamvasfekete színűek, fejük élénkvörös, potrohukon látványos, fényes, arany színű szőrökkel. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. A legnagyobb, major dolgozók roppant erős harapásukkal képesek akár az ecset szőreit is levágni! A természetben fészküket a föld alá ássák, esetleg kövek vagy sziklák közé. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is. Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, különösen stresszmentes környezetet kell biztosítani, ezért tartása a kezdetektől csak a tapasztaltabbaknak ajánlott! Ha az egyedszám eléri az 50 dolgozót, tartásuk jóval egyszerűbbé válik, és ezt követően a szaporodásuk is gyorsabb ütemben folytatódik. Leginkább éjjel aktívak, de farmban tartásnál a szórt fény miatt nappal is keresgélnek. A talajszinten és a lombkoronaszinten egyaránt gyűjtenek élelmet. Viszonylag hamar megjelennek rájuk a nagyobb méretű, impozáns major dolgozók.
Csak tapasztaltaknak ajánlott hangyafaj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 25-40 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk, amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt, felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifjelett kolónia nagyjából 500-1000 dolgozóig növekedik.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, azonban a téli időszakban, nagyjából Decembertől Februárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Camponotus singularis” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.