Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus barbaricus

magyar neve: berber lóhangya
: 17 mm (monogyn)
🐜: 8 – 17 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Február (15°C)

Törlés

Camponotus barbaricus

Leírás

Az egyik legnagyobb méretű hangyafaj Európában. Hosszú lábú, gyors mozgású dolgozói 8-17mm-esek, polymorfok (minor, media és major kaszt jelenik meg), fejük és potrohuk fekete, a toruk vöröses-fekete, lábaik világos színűek. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású. Erős rágóik mellett savazással védekeznek, agresszívek, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Félénk faj, a veszélyhelyzetekből általában kihátrálnak. Szívósak, jól tűrik az átmeneti szárazságot. Királynője őszi rajzású, és az áttelelés után, a következő tavasszal alapít csak államot. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak, fészküket a természetben kövek vagy holtfák alá építik. Dolgozóik jellemzően csak a talajszinten, és az alacsonyabb növényeken keresgélnek élelmet. Nappal és éjjel egyaránt aktívak. A királynő várható élettartama 10-15 év.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás:
A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és őrzik a területüket.

Teleltetés: Mediterrán teleltetést igényel, 15°C-on, November végétől Februárig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

 

 

További információk

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Camponotus barbaricus termékről 3 értékelés

 1. Szabó Marcell

  Csodálatosak!
  NEM hazudnak, nagyon nagyok!
  Ha hangyát keresnek akkor erről az oldalról rendeljenek, itt nem fognak csalódni!
  (Ajánlom az előreutalást!)

 2. Albert

  Nagyon nagy a királyné és nagyon szép,nem innen rendeltem hanem fogtam de hidjétek el hogy nem olyan kicsi mint amilyennek gondolná valaki a 17mmteres királné(ezt azoknak mondom akik még nem hangyászott🦗. 🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜

 3. Dobos Benjámin Márk

  Én tegnap kaptam meg a kolóniám 8 dolgozóval és némi lárvával. Nagyon szépek és egészségesek. A dolgozok tora barna potrohuk, fejük kekete és hoszú lábuk van. Nagyon elégedett vagyok a kolóniámel

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.