Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Aphaenogaster subterranea

magyar neve: vörös karcsúhangya
: 7 mm (monogyn)
🐜: 3-4 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Aphaenogaster subterranea

Leírás

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású faj, kezdetben gyakran fog össze náluk több királynő, de az első dolgozók kikelése után általában már csak egy királynő marad, ezért monogyn (egykirálynős) fajnak tekinthető. A királynő és a dolgozók egyaránt fényesek, barnás színűek, a királynő potroha sötétebb, kicsit feketés árnyalatú. Jellegzetes testtartásuk van, hosszú, két bütyökből álló potrohnyelükkel ferdén megemelve tartják a potrohukat. Egyszerűen tartható, kezdőknek is ajánlott, eszközhasználó hangyafaj, mely igen leleményes és aktívan alakítja a környezetét. A folyékony anyagokat talajdarabokkal fedik el, és megfigyelhető náluk az eszközhasználat. A folyékony élelmet különböző fadarabokkal és talajrögökkel itatják fel, így szállítják be a fészkükbe társaik számára. A természetben erdőtalajban élnek, ezért a közepes vagy magas párát kedvelik, de jól alkalmazkodnak az átmeneti szárazsághoz is. Fullánkos dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek, ritkán másznak magasabbra.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgó), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Kezdetben lassan, később egyre gyorsabban szaporodnak. Első évben 30-40 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett boly meglehetősen népes, több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Aphaenogaster subterranea termékről 1 értékelés

  1. Kovács Áron

    gyönyörű 1q és 30-40 w rendeltem és kb 50 w-t kaptam.
    nagyon megvagyok elégedve. De nincs közösségi gyomruk

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.