Aphaenogaster subterranea

magyar neve: vörös karcsúhangya
: 7 mm (monogyn)
🐜: 3-4 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású faj, kezdetben gyakran fog össze náluk több királynő, de az első dolgozók kikelése után általában már csak egy királynő marad, ezért monogyn (egykirálynős) fajnak tekinthető. A királynő és a dolgozók egyaránt fényesek, barnás színűek, a királynő potroha sötétebb, kicsit feketés árnyalatú. Jellegzetes testtartásuk van, hosszú, két bütyökből álló potrohnyelükkel ferdén megemelve tartják a potrohukat. Egyszerűen tartható, kezdőknek is ajánlott, eszközhasználó hangyafaj, mely igen leleményes és aktívan alakítja a környezetét. A folyékony anyagokat talajdarabokkal fedik el, és megfigyelhető náluk az eszközhasználat. A folyékony élelmet különböző fadarabokkal és talajrögökkel itatják fel, így szállítják be a fészkükbe társaik számára. A természetben erdőtalajban élnek, ezért a közepes vagy magas párát kedvelik, de jól alkalmazkodnak az átmeneti szárazsághoz is. Fullánkos dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek, ritkán másznak magasabbra.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgó), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Kezdetben lassan, később egyre gyorsabban szaporodnak. Első évben 30-40 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett boly meglehetősen népes, több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Aphaenogaster subterranea” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük